Yhtiöstä Toimitus Maksaminen Takuu Ota meihin yhteittä
Maastopyörä, perusominaisuudet 10.05.2017

Maastopyörä, perusominaisuudet

Kaikki maastopyörät eivät ole samanlaisia. Jos olet kokenut maastopyöräilijä ja vietät vapaa-aikasi rinteillä ajellen, kaikilla yksittäisillä ominaisuuksilla ei ehkä ole niin väliä. Jos taas maastopyörä on sinulle uusi tuttavuus, sinun kannattaa todennäköisimmin hankkia tietyn tyyppinen maastopyörä, joka soveltuu sinun tapaasi ajella mäkiä ylös ja alas. 

Maastopyörä nimenä kätkee sisäänsä monenlaisia polkupyöriä, joilla kaikilla ei kuitenkaan ole niitä toiminnallisia ja rakenteellisia ominaisuuksia, joita tarvitaan kaltevalla pinnalla ajamiseen. On myös totta, että kaikki maastopyörän hankkineet pyöräilijät eivät käytä maastopyöräänsä sen käyttötarkoituksen mukaisesti. 

Maastopyörät voivat siis todellakin olla monen tyyppisiä. Ammattilaisilla on tavallisesti kaksi tai kolmekin erilaista maastopyörää eri tyyppisissä maastoissa ajamiseen. Suurimmalle osalle pyöräilijöitä riittää toki yksi malli, joka täyttää kaikki tarpeet. Maastopyörä on vakiovarusteltunakin kuitenkin huomattavan hintava hankinta.

Yksi maastopyörien ominaispiirre on niiden monipuolisuus. Ne soveltuvat erinomaisesti kaikenlaiseen ajeluun. Maastopyörää valittaessa kannatta kuitenkin pitää mielessä, ajaako vain asvalttiteillä vai suuntaako sittenkin päällystämättömille rinteille. Kuten sanottu, pyöränvalmistajilta löytyy suuri määrä erilaisia maastopyörätyyppejä, jotka on tarkoitettu joko pitkiin, loiviin rinteisiin tai syöksylaskuun. 

Tärkein asia, johon tarvitsee kiinnittää huomiota valittaessa polkupyörää rinneajoon, on jousitus. Jos etsit edullista, pienen budjetin vaihtoehtoa, niin jäykkätakahaarukkamalli (Hardtail) on hyvä valinta. Jos taas etsit pyörää, joka sopii märillä ja kuraisilla taipaleilla ajamiseen, valitse täysjousitettu malli – se kuormittaa nivelsiteitä vähemmän. On kolmaskin vaihtoehto: jäykkä eli jousittamaton pyörä. 

Rengaskokoja maastopyörissä on kolme. 

  • 26 tuumaa on renkaan peruskoko useimmissa maastopyörissä. Se oli pitkään ainoa saatavissa oleva rengaskoko. Jos haluat maastopyörän, tarvitset 26 tuuman renkaat. 29 tuuman renkaat ovat yleistyneet viime vuosina. 29-tuumaisilla ajo on rauhallisempaa, mutta niillä pääsee ylämäet ketterästi, tuntuma on mukavampi ja, kuten voi odottaakin, niillä selvittää paremmin pienet esteet poluilla. Varsinkin vähän pidemmän pyöräilijän kannatta vakavasti harkita tämän kokoisia renkaita. 

  • 27,5-tuumaiset renkaat ovat uudempi vaihtoehto. Odotetusti niissä yhdistyvät 26- ja 29-tuumaisten renkaiden parhaat ominaisuudet. 

Riippumatta siitä, minkä kokoisen polkupyörän valitset, tosiasiallisena rajana pyöräilyharrastuksessasi on oma tasosi ja fyysiset taitosi.