Yhtiöstä Toimitus Maksaminen Takuu Ota meihin yhteittä
Mäkipyörien erikoispiirteet (MTB) 30.08.2017

Mäkipyörien erikoispiirteet (MTB)

Kuten nimikin kertoo, mäkipyörä on tarkoitettu epätasaisessa mäkimaastossa ajamiseen. Se on suhteellisen yleinen pyörätyyppi, koska se sopii myös huonokuntoisille kaupungin kaduille, joissa on kuoppia ja paljon korkeita reunuskiviä.

Mäkipyöriin voi asentaa vähintään 21 vaihdetta. Maastopyörissä on säännönmukaisesti teleskooppina jatkettava ohjaustanko, mutta mäkipyörät on tavallisesti varustettu jousitetulla haarukalla, joka on paljon vähemmän sidoksissa toimintaperiaatteeseen ja säätämiseen. Nyt myös kalliimpia malleja on saatavana MTB-vaihtoehtoina. Näissä on myös etu- ja takajousitus, joka antaa mahdollisuuden nauttia vieläkin vakaammasta ajosta kovapintaisessa maastossa.

MTB-mallit ovat jäykkiä, hyvin kiihtyviä ja niiden reagointiaika on hyvä ja niissä on leveät renkaat. Aloittelijoille tarkoitetut pyörät on usein varustettu V-jarruilla. Vakavampiin mäkipyöriin on saatavana vain levyjä, joina voivat olla (mekaaninen) polvi tai hydraulijärjestelmä. Tärkein ero MTB-pyörissä on kuitenkin rengaskoko.

Markkinoilla tarjottavissa mäkipyörissä on yleensä 26", 27,5" tai 29" renkaat. Ensimmäisissä mäkipyörissä oli 26 tuuman renkaat. Ajoon valittava maasto riippuu paitsi fyysisistä voimistamme myös renkaiden koosta.

Teoriassa suositellaan 29 tuuman pyörää niille ajajille, jotka ovat pitempiä kuin 185 cm, mutta jopa tätä lyhyemmätkin valitsevat näitä pyöriä, koska niillä on kevyempi ajaa hankalassa maastossa, niillä on parempi mutta vähemmän dynaaminen pito tiehen. Pyörällä on heikompi kiihtyvyys verrattuna 26 tuuman pyöriin. Monet valitsevat 27,5 tuuman renkaat, koska ovat varmoja siitä, että se on kompromissi halkaisijaltaan pienempien ja suurempien renkaiden välillä.